Kost och Träning

Oavsett om man är elitidrottsman eller vardagsmotionär är maten en del av träningen. Kost och Träning är A & O för ett friskare och framförallt sundare leverne. För elitidrottaren gäller det att äta tillräckligt mycket för att täcka de stora energiutgifterna som träningen kräver. Mycket träning och lite mat kan leda till överträning med trötthet och skador.

För vardagsmotionären är maten också viktig. Om du äter dåligt innan träning blir träningen onödigt jobbig, mindre lustfylld och ger sämre resultat. Kost och Träning

Det allra viktigaste rådet inför träning är att aldrig starta ett träningspass hungrig. Under muskelarbete utnyttjas en stor andel kolhydrater som bränsle och kommer du småhungrig med lågt blodsocker till träningspasset orkar du mindre. För lite kolhydratbränsle sliter också på musklerna istället för att bygga upp dem.

Den viktiga måltidsordningen gällande Kost och Träning

Regelbunden måltidsordning med bra mellanmål är extra viktigt de dagar du tränar. Det gör att du håller ett jämnt blodsocker och du kommer till träningen laddad med lättillgänglig energi.

Om du tränar på kvällen och har ätit lunch runt klockan 12 har det gått många timmar mellan lunch och träning. Utan mellanmål på eftermiddagen kommer du till träningen dåligt laddad. Ett bra mellanmål t ex en smörgås och en frukt är därför viktigt de dagar du tränar. Sen ska du förstås äta något när du kommer hem efter din träning. Det finns enorma samband mellan kost och träning. Ha alltid det i åtanke!Kost och Träning

För den som tränar på morgonen är en liten frukost före träning och en till frukost efter träning det bästa för kroppen. Utan frukost sliter träning mer än bygger upp. Men lugnare form av träning t ex en morgonpromenad går bra innan frukost.

Återhämtning

För att du ska tillgodogöra dig träningen är återhämtning viktigt. Mat och vila är en förutsättning för att vi ska bli starkare. Om du tränar sent på kvällen är det viktigt att äta även om du kommer hem sent. Att gå och lägga sig utan att äta efter träning innebär att kroppens chanser att återhämta och bygga upp sig försämras avsevärt. Träningen har tömt förråden av kolhydrater i kroppen och muskelprotein måste istället användas till energi under natten. Det behöver inte vara en lagad måltid. Fil, flingor och frukt eller smörgås går också bra.

För den som tränar ofta kan det vara bra att äta någonting direkt efter träningspasset. En banan eller drickyoghurt i omklädningsrummet på väg hem påskyndar återhämtningen.

Vätska

Lika viktigt som att du har ätit ordentligt innan träning lika viktigt är det att du har druckit ordentligt. Det hjälper inte mycket att dricka några klunkar vatten strax innan du tränar. Det bästa är att dricka lite och ofta under hela dagen. Då har du en bra vätskenivå i kroppen.

Vatten är den bästa drycken. Sportdrycker ska bara användas om man tränar längre tid över 1½ – 2 timmar. Sportdrycker innehåller kolhydrater och salter.

Om du dricker läsk eller andra söta drycker som Mer, Festis före träning är risken att du får lågt blodsocker under träningen. När du dricker socker får du en snabb blodsockerhöjning men också snart ett snabbt blodsockerfall.

Energidrycker typ Red Bull ska absolut inte användas. De innehåller en massa socker och koffein. Koffein är vätskedrivande och försämrar vätskeläget i kroppen.

Mat för aktivitet under längre tid

Om man är ute och rör på sig många timmar t ex åker långfärdskridskor, skidor eller cyklar är det bra att äta lite snabbare kolhydrater i form av russin, bullar, bananer och blåbärsoppa. Under träning behöver vi dessa snabba kolhydrater. De används då direkt som bränsle och stör inte blodsockerbalansen.

När vi inte är aktiva mår vi istället bättre av att äta långsammare kolhydrater. Välj fullkornsbröd gärna med hela korn och ät frukt, fiberrika flingor, havregrynsgröt, yoghurt eller filmjölk till frukost och mellanmål.

Mat räcker

Mat ger dig allt vad du behöver av energi och näringsämnen. Med bra mat på rätt tid ger du kroppen de bästa förutsättningarna för goda träningsresultat. Att äta extra protein eller andra tillskott är dyra och onödiga ersättningar för mat.

Motionera, ät och må bra för en härlig kost och träning! Samt missa inte vår artikel om hur du ska leva ett hälsosammare liv!